Circulația în intersecțiile cu giratoriu este, în continuare, o problemă pentru mulți șoferi, care nu știu exact cum se aplică noua lege. De exemplu, trebuie să acorzi prioritate celor care intră în sensul giratoriu dacă faci o întoarcere completă?
Sensul giratoriu a fost conceput să fluidizeze circulația mașinilor în intersecțiile aglomerate.
Șoferii sunt obligați să reducă viteza când se apropie de un giratoriu și să permită trecerea celor care deja se află în interiorul acestor intersecții.
Dar această regulă nu se aplică unitar. Pentru că, autoritățile au stabilit mai multe moduri în care se acordă prioritate în sensul giratoriu.
În prezent există sensuri giratorii simple, cu o singură bandă de circulație, dar și giratorii cu două sau mai multe benzi.
Iar prioritatea se acordă în funcție de:
Așadar, nu există o „regulă a priorității în sensul giratoriu” propriu-zisă. Însă, legea stabilește cum se desfășoară circulația în acest tip de intersecție, complementar cu regulile de prioritate.
„În cazul intersecțiilor cu sens giratoriu, conducătorii de vehicule trebuie să respecte regulile privind circulația pe benzi, având obligația să semnalizeze din timp părăsirea intersecției și să se asigure că o pot face fără să perturbe circulația sau să pună în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic”, se stabilește prin Art 107, pct. 1.1, din legea 195/2002.
În general, șoferii aflați în interiorul sensului giratoriu au prioritate față de cei care urmează să pătrundă în intersecție.
Dar, la rândul trebuie să acorde prioritate. Pentru că, acum legea stabilește că și în interiorul sensului giratoriu se respectă regulile de circulație pe benzi. Ceea ce înseamnă că, la părăsirea sensului giratoriu, cei aflați, de exemplu, pe banda 2 trebuie să acorde prioritatea celor de pe prima bandă.
Practic, cei aflați în zona centrală a giratoriului, deci pe banda mai apropiată de mijlocul acestuia, trebuie să semnalizeze și să acorde prioritate celor aflați mai aproape de marginea din dreapta a drumului.
Șoferii folosesc sensul giratoriu pentru a întoarce, pentru a vira sau pentru a traversa o intersecție.
Însă, uneori încurcă ieșirea sau nu reușesc să o identifice. Astfel că sunt nevoiți să se rotească în giratoriu până găsesc calea corectă.
Dar chiar și în cazul în care șoferul face o întoarcere completă, regulile de acordare a priorității în sensul giratoriu rămân neschimbate.
Ceea ce înseamnă că cel aflat în sensul giratoriu are prioritate în fața celui care urmează să pătrundă. Desigur, dacă indicatoarele rutiere sau alte situații nu impun o regulă diferită de acordare a priorității.